Nederlands Minecraft Forum

Minecraft => Nieuws en updates => Topic gestart door: Rofl op 09 november 2014, 23:09:22

Titel: [Review] Banished
Bericht door: Rofl op 09 november 2014, 23:09:22
(https://minecraftforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.shiningrocksoftware.com%2Fimages%2FBanner02.jpg&hash=bf6e2d586138c7046963369fd613b8ef)

Een city building game dat gericht is op survival, iets wat niet bij iedereen meteen zal aanspreken. Het is uitdagend en je gaat dood, enorm vaak. Dit alles zorgt voor een zen mode game ervaring dat toch uitdagend is.

Elke dag werken, elke dag overleven, elke dag eten, iets wat de bewoners van een onbekende land elke dag in en uit deden. Tot de dag dat ze werden verbannen van hun thuis en op zoek moesten gaan naar een ander stuk land om te gaan wonen. Jij gaat ze in deze game daar een handje bij helpen om te zorgen dat ze niet bij de eerste winter al het loodje leggen.

De game kan je op veel verschillende manieren spelen, aangezien het een simulatiespel is kan je het op 4 verschillende snelheden zetten. 1x, 2x, 5x en het snelste 10x. Banished is daarom een spel dat bij mij in het lijstje komt van rustige games. Het is heerlijk om te spelen met een lekker drankje en hapje naast je toetsenbord waarbij je ondertussen je stadje kan opbouwen en je bewoners kunt bestuderen.

(https://minecraftforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.shiningrocksoftware.com%2Fwp-content%2Fgallery%2Fbanished_sept_05_2013%2Fx01.jpg&hash=a0e2d844e9515e3c1c813169383910d3)


In deze game ben je aan het micro managen wat elke bewoner, oftewel citizen, kan of moet doen. Dit moet je doen aan de hand van verschillende beroepen die elk weer hun eigen functie hebben in het dorpsgebeuren. Dit kunnen smeden zijn, maar ook docenten worden gewaardeerd in het dorp. Elk beroep heeft zijn eigen gebouw en ook bijna elk beroep heeft benodigdheden om het beroep te kunnen uitoefenen voor de dorpsbewoner. Niet elk beroep is in elke fase nodig van de opbouw van een stad, dus kijk goed uit dat je niet onnodige mensen hebt die niks aan het uitvreten zijn.

De focus in deze game ligt voornamelijk op de voedsel productie. Zonder voedsel overleven je bewoners het namelijk niet. Met 8 gewassen, 8 boomtypen voor een boomgaard en 5 andere bronnen van voedsel heb je namelijk echt niet te weinig keuze welke kant je op wilt gaan. Het enigste waar je bewoners niet van houden is eentonig voedsel, daar worden ze namelijk ziek van. Banished wil je niet laten richten op één soort voedsel, maar wil je graag laten spelen met verschillende voedsel bronnen, waardoor je dorpsbewoners gezonder worden. Dit moet ook wel, want alleen met akkers kan je het niet doen als je in de winter voedsel tekort komt, want akkers produceren 1x per jaar voedsel. Dit kan je voorkomen door het bouwen van Gatherers Huts/ Verzamelaarshutten of vishavens waar voedsel vandaan kan worden verkregen het hele jaar door.

(https://indiered.files.wordpress.com/2014/03/banished_cattle.jpg)

De game maakt gebruik van ruilen met handelaars buiten "jouw" land. Op het moment dat je een ruilpost/Trading Post hebt kunnen bouwen zal er elk jaar een handelaar komen naar jouw ruilpost en je dingen aanbieden. Dit kan verschillen van materialen tot aan vee. Je moet ruilen om alle soorten vee, gewassen en bomen te kunnen bemachtigen, aangezien je dorp niet alle zaden heeft die de game te bieden heeft. Het ruilen gaat niet door middel van een valuta, maar door waarde die gehecht wordt aan bepaalde goederen, dit kan verschillen van hout tot aan geplukte bessen. Die goederen ruil je dan met de handelaar voor zijn goederen wat dan ongeveer dezelfde waarde moet bevatten.

Het spel is enorm lastig en je zal heel vaak zien dat je stadje doodgaat. Je burgers worden ziek door de bof en overlijden eraan, omdat je (nog) geen dokter had om ze beter te kunnen maken. Een tornado strijkt neer op je stadje en je voedselproductie ligt plat, waardoor je burgers omkomen van de verhongering. Dit zijn enkele voorbeelden van hoe je stadje ten einde zou kunnen komen en je van woede het spel zou kunnen afsluiten. Voor mij was dit een reden om het toch te proberen, ik wilde per se het een keer goed doen. Dit zal voor een aantal mensen de aantrekkingskracht zijn van deze game, er zit een uitdaging in.

(https://minecraftforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.shiningrocksoftware.com%2Fwp-content%2Fgallery%2Fbanished_sept_05_2013%2Fx08.jpg&hash=d200983ab8724b071397292e449ecbd5)

Banished is wel minder op een bepaald aspect, maar dat ligt aan jou of je dat een minpunt vindt. Het spel heeft geen einde en geen campaign mode, het is echt een sandbox game. Wat je wel kan nastreven zijn de achievements, maar daar blijft het bij. Het spel verplicht je letterlijk om een doel voor jezelf vast te stellen en daarnaartoe te werken. Voor de een kan dit funest zijn en voor de ander is dit geen enkel probleem. Zelf heb ik een aantal keren gehad dat ik me afvroeg wat het doel van mijn dorp was, maar uiteindelijk wordt je erin meegesleurd om in je dorp een hoge welvaart te kunnen brengen en je dorpsbewoners gelukkig te maken.

Het spel Banished is een heerlijke rustgevend stukje plezier dat je zo tussen je tentamens door kan spelen. Het kalmeert je en het geeft rust in je hoofd door de langzame tempo die het spel kan hebben, maar als je even zin hebt in spanning en sensatie heeft Banished dit ook in zijn reportaire. Banished is een uitdagende city builder die je eigenlijk gewoon een keer gespeeld moet hebben om het gevoel te kunnen ervaren dat een spel ook moeilijk en rustig op hetzelfde moment kan zijn.

Het spel ontvangt van mij daarom een dikke 8!Vonden jullie deze review nou leuk en interessant, laat dan even een reactie achter! Heb je nou iets op mijn review aan te merken, dan wil ik dat graag horen.

Ik hoop dat jullie genoten hebben en ik bedankt jullie voor het lezen van mijn review van Banished.

Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: Rofl op 09 november 2014, 23:13:51
Teveel muur van tekst imo

Het is de bedoeling van een review ook dat je wat leest, als je daar geen zin in hebt dan lees je het niet. Lijkt me ook niet nodig om dan een reactie erover te gaan plaatsen, terwijl je zelf prima weet dat dat soort reacties zinloos zijn.

Iemand anders die het wel gelezen heeft een reactie erop? :)
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: Rofl op 09 november 2014, 23:22:58
Het was een serieuze opmerking. Je moet niet om feedback gaan vragen als je niet tegen kritiek kan.

Ik kan prima tegen kritiek, maar een review zonder tekst is niet mogelijk. Deze review bevat al vele malen minder tekst dan een normale review, dus nog minder tekst zal betekenen dat ik essentiële informatie weglaat.

Dus opnieuw, iemand die het wel heeft gelezen en een reactie erop heeft? :)
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: Taronyu op 09 november 2014, 23:24:56
Het is de bedoeling van een review ook dat je wat leest, als je daar geen zin in hebt dan lees je het niet. Lijkt me ook niet nodig om dan een reactie erover te gaan plaatsen, terwijl je zelf prima weet dat dat soort reacties zinloos zijn.

Iemand anders die het wel gelezen heeft een reactie erop? :)

Teveel muur van tekst imo

Als ik een review lees wil ik zo veel mogelijk tekst, een review moet zo uitgebreid mogelijk zijn en alle meningen en aspecten moeten erin staan. Een samenvatting van je mening kan iedereen, een goede review schrijven niet.

Over het sandbox gedeelte, Minecraft heeft ook geen 'einde' dus dat zal geen probleem zijn voor de meeste. :P

Anyways, kritiek; niet echt. Je legt alles netjes en duidelijk uit. Niet mijn soort spel maar kijk zeker uit naar je volgende. :)
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: Dashboardcamera op 09 november 2014, 23:25:39
Mooie review! Zit zeker wat tijd in zie ik, en het spel klinkt erg interessant.

~Mobiel

Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: nielsly op 09 november 2014, 23:37:04
Mooie review! Ik bezit het spel zelf ook En vindt het in het begin wel moeilijk om een dorpje te maken die niet na een winter dood was, na vele malen dorpen te verliezen door gehaaste expansie kwam ik erachter dat het beter was om je dorpje heel rustig aan uit te breiden :) en ik zou het aanraden voor mensen die rustige games leuk vinden en niet veel actie willen uit een game en niet al te gehaaste beslissingen maken.

-Nielsly
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: _Marco_ op 09 november 2014, 23:51:48
Mooi en duidelijk stukje tekst! Het spel klinkt erg interessant en ik wil er graag meer over weten dus ik ga morgen het spel maar is aanschaffen.
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: Ravelzon op 09 november 2014, 23:55:23
Een uitgebreide versie van Age of Empires met betere graphics dus. Nice! :)
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: nielsly op 10 november 2014, 01:30:25
Een uitgebreide versie van Age of Empires met betere graphics dus. Nice! :)
Oh nee nee, dat is het helemaal niet!
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: Ravelzon op 10 november 2014, 02:02:53
Oh nee nee, dat is het helemaal niet!
Lijkt het wel op. Alleen heeft dit niks te maken met dat de tijd verandert.
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: VirtualGhoul op 10 november 2014, 07:11:42
Mooie review! Het spel ziet er ook erg interessant uit dus die moet ik dan maar eens uitproberen :)
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: stickje112 op 10 november 2014, 07:34:32
Ziet er goed uit
Ik zat er ocer te denken om dit spel te halen
En nu ben ik overtuigt

Kan niet wachten tot de volgende review
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: Taronyu op 10 november 2014, 08:09:48
Ik doel dan ook niet op het aantal woorden, maar vooral op de overzichtelijkheid. Tussenkopjes zouden al een flinke verbetering zijn.
Een boek heeft toch ook niet iedere  3regels een alinea?
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: Sharief op 10 november 2014, 08:10:35
Lijkt me een leuke game.
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: Mike_ op 10 november 2014, 08:20:20
Het is wel een moeilijke game!
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: Taronyu op 10 november 2014, 10:26:46
Maar dit is geen boek en ik zeg ook nergens dat je elke 3 regels een witregel moet doen?
Nee, maar je vind wel dat er nu te weinig zijn. :P ik vind hem juist perfect zo, behapbare lapen tekst die lekker weg lezen en informatief zijn.
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: Ubo op 10 november 2014, 15:49:55
Ik vind Banished matig. Als je eenmaal door de lastige eerste 3 winters heen bent is alle uitdaging er van af.
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: _Marco_ op 10 november 2014, 18:38:44
Ik snap vrij weinig van de game..
Iemand die tips heeft?
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: peppi98 op 10 november 2014, 18:39:41
Ik snap vrij weinig van de game..
Iemand die tips heeft?

Veel falen in het begin zodat je weet hoe het wel moet.
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: _Marco_ op 10 november 2014, 18:53:02
Veel falen in het begin zodat je weet hoe het wel moet.
Haha dat is best wel waar.. :p
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: nielsly op 10 november 2014, 19:25:32
Ik snap vrij weinig van de game..
Iemand die tips heeft?
Dit is een van de games waar het niet erg is om te starten op easy :S

-Nielsly
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: _Marco_ op 10 november 2014, 19:53:39
Dit is een van de games waar het niet erg is om te starten op easy :S

-Nielsly
Dat zit ik ook. :D
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: Rofl op 12 november 2014, 19:52:29
Ik vind Banished matig. Als je eenmaal door de lastige eerste 3 winters heen bent is alle uitdaging er van af.

Klopt, dit probleem heb ik ook aangekaart in de review. Zelf maak ik dan doelen voor mezelf om mezelf bezig te houden, bijvoorbeeld het bouwen van een mijndorp of een vissersdorp te maken. ;)

Dit is een van de games waar het niet erg is om te starten op easy :S

-Nielsly

Nee zeker niet, ik ben zelf ook begonnen op easy. :)Iedereen bedankt voor de feedback en reacties! :)
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: kasper169 op 12 november 2014, 20:01:20
Kan je het al kopen dan?
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: nielsly op 12 november 2014, 20:18:01
Kan je het al kopen dan?
Ja, het is al maanden op steam :) Reviews zijn niet alleen voor games die nog niet uit zijn hé :)

-Nielsly
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: Jeroendedoem op 27 november 2014, 22:25:31
Hij is momenteel in de sale, ik denk eraan om hem te kopen.
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: Rofl op 28 november 2014, 19:01:53
Hij is momenteel in de sale, ik denk eraan om hem te kopen.

Zeker doen, de modding support voor deze game is echt nu op aan het komen, dus er komt ook nog meer content ;)
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: Jeroendedoem op 28 november 2014, 19:28:15
Zeker doen, de modding support voor deze game is echt nu op aan het komen, dus er komt ook nog meer content ;)
Maar het is geen mp ofwel?
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: nielsly op 28 november 2014, 19:33:07
Maar het is geen mp ofwel?
Ik weet niet echt of mp bij het spel zou passen, of hoe het zou werken..
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: Jeroendedoem op 28 november 2014, 19:34:12
Ik weet niet echt of mp bij het spel zou passen, of hoe het zou werken..
Ik ook niet vandaar de vraag :P
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: Ploefke op 29 november 2014, 15:13:53
Geen mp voor zover ik weet. Het is zeker wel een lollig spel, kopen dus.
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: kasper169 op 02 december 2014, 18:17:48
Net gekocht, lijkt me wel een leuk spel :)
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: kasper169 op 03 december 2014, 20:44:08
Oke, helemaal verpest. Ik heb geen hout meer, en om hout te hakken heb ik niet de goede materialen enzo. Weet iemand hoe ik dit oplos?
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: nielsly op 03 december 2014, 20:45:45
Oke, helemaal verpest. Ik heb geen hout meer, en om hout te hakken heb ik niet de goede materialen enzo. Weet iemand hoe ik dit oplos?
hoezo? doe gewoon je gastjes op bomen hakken sturen
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: kasper169 op 03 december 2014, 20:47:54
hoezo? doe gewoon je gastjes op bomen hakken sturen
Kan dus niet, niet de goede materialen.

Verstuurd van mijn GT-S5360 met Tapatalk

Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: nielsly op 03 december 2014, 20:48:56
Zijn je tools op dan?
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: kasper169 op 03 december 2014, 20:51:29
Zijn je tools op dan?
Nee, nog 26

Verstuurd van mijn GT-S5360 met Tapatalk

Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: nielsly op 03 december 2014, 20:52:29
Dan snap ik je vraag niet...
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: kasper169 op 03 december 2014, 21:16:00
Dan snap ik je vraag niet...
Waarom niet? Hij geeft dat aan.

Verstuurd van mijn GT-S5360 met Tapatalk

Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: Ploefke op 05 december 2014, 16:20:52
Gewoon ontginnen, en soms werkt limieten ophogen ook.
Titel: Re: [Review] Banished
Bericht door: kasper169 op 10 januari 2016, 12:19:56
BUMP!!

Zijn er nog mensen die dit spelen? Ik wil het binnenkort weer gaan spelen. Misschien nog met de Colonial Charter mod.